Астероид като футболно игрище прелетя край Земята

0
13

Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко разстояние от Земята, без да има никакъв опасност от сблъсък, съобщават от НАСА. Астероидът с име 2010 WC9 се приближи на разстояние от 203,4 хиляди километра от нашата планета в 1:05 българско време тази нощ, като е прелетял между Земята и Луната.

Астероидът беше открит през 2010 година от учени от обсерваторията в Аризона. Астрономите са го следили 10 дни, след което се е изгубил, като не са успели да изчислят нито параметрите на орбитата му, нито орбиталния му период. На 8 май тази година, след около седем години и пет месеца, 2010WC9 отново беше засечен. Първоначално учените решили, че това е нов астероид, но в последствие се оказал 2010WC9.

Небесни тела с подобни размери много рядко прелитат между нашата планета и Луната. Досега НАСА е успяла да открие 93% от големите астероиди с диаметър над 1 километър, което представлява потенциална опасност за планетата. Приблизително една хилядна от тези обекти се въртят в рамките на 195 милиона километра от Слънцето.