Авария остави Хасково на сухо, очаква се замърсяване на водата

0
Снимка: Unsplash

Заради тежка авария е спряно водоподаването към Хасково и няколко села в региона, съобщиха от регионалното министерство. Оттам призоваха хората да не ползват водата за пиене след пускането й, защото се очаква да се повишат нивата на уран.

Аварията е възникнала около 13 ч. в сряда след пускането помпена станция „Ябълково“, която беше временно спряна заради планов ремонт на електроразпределителното дружество EVN.

„При пускането й, поради силното налягане на водата, стана тежката авария, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура“, обясниха от регионалното министерство.

Освен от ВиК-Хасково, на терен са изпратени и екипи от Бургас и Стара Загора. От министерството обясниха, че към обед навсякъде е имало вода, но след това започва поетапното й спиране.

„След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“. От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време“, твърдят от министерството.