Радев: От нас зависят свободата и независимостта на България

0
Снимка: БГНЕС

„Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения“.

Това заяви президентът Румен Радев по повод Деня на независимостта. Държавният глава се включи в честванията във Търново, където през 1908 г. княз Фердинанд прочита манифеста за обявяване на независимостта на България. След това той приема царската титла, а България вече се нарича „царство“ вместо „княжество“.

В Русе създават Манифеста за независимостта на България

„Възраждането и триумфа на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта  се огласява именно от там. Става ясно, че българската държава заема своето достойно място на европейската и световна сцена, че възродена България няма да бъде подвластна вече на никого“, каза още Радев.

Той нарече обявяването на независимостта на страната ни мащабен исторически акт, постигнат политическа далновидност, дипломатическа мъдрост, търпение и разум.