Авиация ще бори градушките в Русенско

0
751

Земеделците в Русенско ще разчитат на авиацията за борба с градушките. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева при посещението й в с. Нисово за празненствата във връзка с Деня на лозаря.

По думите й, през пролетта се очаква да бъде пуснат в експлоатация седми радар, който ще е разположен на територията на област Шумен и ще осигурява възможност за национално покритие за защита от градушки със самолетен способ. През настоящата година ще има частична възможност за пробването на самолетния способ, за да се видят резултатите и дали наистина се получава търсеният ефект.

„До момента защитата с ракетен способ е в рамките на една трета от територията на цялата страна. Частта, която не е покрита в момента с ракети, ще бъде със самолетен способ. Ракетните площадки остават да функционират“, министърът.

Плановете на министерството са през 2021 г. взаимоспомагателният компенсационен фонд да започне да работи. Така всеки стопанин, който има нужда от защита от градушка, ще може да се включи чрез съответните вноски и да получи обезщетение при нужда, кааза още Десислава Танева.