Автобуси и таксита блокираха центъра на София

0

Автобусни и таксиметрови превозвачи излязоха на протест в центъра на София. От полунощ те спряха да превозват пътници. Недоволството им е провокирани от решението да се оттеглят последните промени в НК, с които бяха криминализирани нередовните превози. Новите текстове бяха приети с подкрепата на ГЕРБ и предвиждаха до 10 години затвор 15 хил. лв. глоба за извършване на превоз без разрешение.

Президентът Румен Радев обаче наложи вето, а при гласуването в пленарна зала управляващите не събраха мнозинство, за да го отхвърлят. В отговор превозвачи обявиха, че излизат на протест.

„Без текстове за затвор, за нерегламентирания автомобил, минибус, автобус, без конфискация на нерегламентирания автомобил, минибус, автобус и затвор за шофьора му, няма как да се стигне до друго нещо. Това трябва да бъде прието, заяви пред БНР председателят на „Съюз Такси“ Кирил Ризов.

Според него има нужда от допълнително законово уточнение на термина „споделено пътуване“, за да стане ясно кой и кога би подлежал на наказание.

По думите на председателя на Конфедерация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, ако незаконният превоз не бъде инкриминиран, до две години може изобщо да няма обществен превоз.

„Незаконният транспорт генерира толкова много приходи и печалба, че когато органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ заключат един автомобил, свалят му номерата, сложат му принудително-административна санкция за 6 месеца да стои на наказателен паркинг, имали сме случаи на другия ден въпросното лице, водачът на този автомобил – отива и си купува друг и започва отново да се движи по линията“, твърди тя.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал