По-строгите противоепидемични мерки – до преди Коледа! (обновена)

0
981

От петък, 27 ноември, влизат в сила новите мерки за борба с коронавируса, реши в сряда сутринта Министерският съвет. Затварят се училища, детски градини, университети, молове и заведения. Отворени остават парковете и градските градини. Малките квартални магазини също няма да затварят. Театрите ще работят на 30% от капацитета си.

Забраняват се частните тържества с над 15 души, екскурзиите, спортните мероприятия и посещенията във фитнес залите. Ще работят хранителни магазини, аптеки, банки, оптики, зоомагазини и офиси на различни доставчици – интернет и мобилни комуникации.

Няма да се налага вечерен час. Всички храмове остават отворени.

Мерките ще продължат три седмици, обясниха здравният министър Костадин Ангелов и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Те влизат в сила от петък вечерта, т.е. през деня учениците ще са на училище, а магазините ще работят.

Целта на мерките е спад на заболеваемостта и смъртността, обясни Мутафчийски. Според него при подобни мерки резултат ще има към края на втората седмица. Мутафчийски обясни, че затварянето се прави, за да се намалят „рисковите контакти“.

„Този резултат няма да бъде с магическа пръчка, той ще дойде в края на втората седмица“, обясни шефът на щаба.

Според него голямата цел е да се забави ходът на епидемията и хората да бъдат опазени живи и здрави, така че да посрещнат ваксините, които вече били на прага.