„Аз, Буки, Веди…“, най-българския празник!

0

Ако има ден, който обединява, това е този ден – 24 май. На тази дата отбелязваме най-българския от българските празници – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, и отдаваме почит на създателите на българската азбука Св. Св. Кирил и Методий.

Това е най-дълго честваният празник в държавата ни. В средата на ХІХ век празникът се чествал и в Русия, и в България, във връзка със започналата борба за църковна независимост.

Денят на Св.Св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот. И днес, в светлината на традицията, празникът 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето.

В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна “Върви народе възродени”. Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път. Думи, които често пъти изговаряме наизуст, без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

Ако има ден, който обединява, това е този ден – 24 май. Честит празник!

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили