В навечерието на 24 май: Учителка дари препис на „История славянобългарска“ на музея в Русе

0

Ръкописен препис на „История славянобългарска“ получи Регионалния исторически музей.

Дарението е от пенсионираната учителка Стойка Димитрова Иванова. Любопитното е, че преписът е на глаголица – първата славянска азбука, създадена от Константин Кирил философ.

Па думите на дарителката, винаги е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си вкъщи, през изминалата година решала да научи азбуката глаголица. Това й отнело около два месеца. След като я изучила, решила да претвори това знание в нещо. Така се родила идеята да препише ръкописно на глаголица Паисиевата „История славянобългарска“. Преписът й отнел близо четири месеца – започнала го в следата на април 2020 г. и го приключила на 31.08.2020 г. Въпреки многото трудности, свързани със здравословното ѝ състояние, тя не се отказала и успява да завърши ръкописа.

Глаголицата е първата славянска азбука, създадена от Константин Кирил философ. Буквените знаци са 41 на брой. На всяка буква от глаголицата отговаря буква от кирилицата. В глаголицата има четири знака, които съответстват на буквата „и“ от кирилицата. Има два знака от глаголицата, съответстващи на буквата „о“ от кирилицата. В глаголицата няма главни букви и единственият препинателен знак е точката, която отделя изреченията. Буквените знаци в азбуката съдържат в себе си кръст, кръг и равнобедрен триъгълник.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили