БАБХ: Насекоми, вложени в храни, задължително се изписват на български език на етикета

0
Fried insects - Wood worm insect crispy with pandan after fried and add a light coating of sauce and garnish Thai pepper powder with chopsticks, tea, on wooden background, Select focus

Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета, дори да се съдържат в минимално количество.

Това заяви пред БНТ д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражните и страничните животински продукти“ към Българската агенция по безопасност на храните.

Не е вярно, че вложено брашно от насекоми под 5% няма да е обявено, тъй като брашното от насекоми е алерген и то трябва да е упоменато на етикета. Задължително се изписва вида на насекомото, латинското наименование, в скоби се изписва на български. И то трябва да е с цвят или шрифт, различен от останалите, така че потребителят да го види“, посочи д-р Генчев. Той уточни, че има стриктен европейски регламент, който контролира това.

Д-р Генчев допълни, че към момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени.

Към момента на българския пазар не се предлагат подобни продукти, но се очаква те да навлязат в най-скоро време, тъй като има световен глад за протеини и много хора са отворени към нетрадиционните хранителни продукти, коментира още д-р Генчев.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук