Бабинден в Русе: Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят

0

С традиционно измиване на ръцете в двете русенски болници – УМБАЛ „Канев“ и УМБАЛ „Медика“ беше отбелязан Денят на родилната помощ, който е професионален празник на акушерите и гинеколозите.

В УМБАЛ „Канев“ майката на 3-дневната Белослава – Цветелина Калчева, изми ръцете на една от най-опитните акушерки – Галина Илиева, която повече от 30 години практикува професията. В УМБАЛ „Медика“ старшата акушерка Евгения Йорданова поля ръцете на лекаря с най-дълъг стаж в отделението – д-р Стела Минчева.

„Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“, нарекоха присъстващите.

Началниците на двете отделения д-р Луиза Тончева и д-р Александър Рудницки си пожелаха новата година да донесе любов в семействата и много здрави бебета.

На 21-ви януари в „Медика“ се роди и 21-вото бебе на лечебното заведение за 2023 г., като до края на деня се чакат още три раждания.

Своите благопожелания по случай професионалния празник отправиха  също областният управител  Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.

Общо 1294 бебета са проплакали в УМБАЛ „КАНЕВ“ и УМБАЛ „Медика“ в Русе през 2022 г. От тях 681 са момчета, а 613 – момичета. В Русе са се родили 22 двойки близнаци и само едни тризнаци. Най-голямото бебе е 4 740 гр., а най-мъничкото 600 грама и се радва на добро здраве.

През 2022-а в УМНАЛ „Канев“ са се родили 1046 бебета, като от тях 557 са момчета и 489 момичета. Имало е 19 двойки близнаци и 1 тризнаци. Най- голямото бебе е родено с тегло 4740 грама, а най- малкото с тегло едва от 600 грама. 1906 пациентки са преминали през Сектор Родилно, като 3 от тях са чужди граждани. 23 семейни двойки са се възползвали от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца. След отпадане на противоепидемичните мерки активно се е работило в насока предродилна подготовка, чрез форматите „Отворени врати“ и „Училище за родители“, в които са участвали 112 бъдещи майки и татковци. През отделението по неонатология, което е неразривно свързано с акушеро – гинекологичното отделение, са преминали 1151 новородени. 20 от тях са приети от други лечебни заведения. Отделение Неонатология обслужва и градовете Тутракан, Разград, Бяла, Кубрат и Силистра. През структура Гинекология са преминали 1454 болни.

През миналата година в УМБАЛ „Медика-Русе“ са проплакали 248 бебета, от които 125 момчета и 123 момичета. Сред родените има и три двойки близнаци. Най-малкото бебе е било едва 1980 гр., а най-голямото малко над 4.5 кг. Недоносените са били 11. Най-младата майка е била на 18-годишна възраст, а най-възрастната на 43 години. Сред родилките е имало и две украинки.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук