Засега: Без грипна епидемия в Русенско

0

Все още няма необходимост от обявяване на грипна епидемия в населените места в Русенско, показват данните на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Обстановката се следи ежедневно, като през последните дни дори се наблюдава лек спад с около 15% на заразените. Заболеваемостта е малко над 207 на 10 000 души при праг на обявяване на епидемия 240 на 10 000 хил. население. Въпреки това се наблюдава лек ръст на заболелите във възрастовите групи 0 – 4 години, 5 – 14 и 30 – 64-годишна възраст. Най-много нови случаи са установени при най-малките деца, а именно тези до 4 години. Във възрастовите групи между 15 и 29 г. и над 65-годишна възраст заболеваемостта е приблизително на същото ниво спрямо предходната седмица.

Сред училищата от русенско най-ниска заболеваемост отчитат в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ около 4.2%. Най-много отсъстващи има в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, където над ¼ от учениците не са били в клас. Част от отсъствията обаче не са свързани с остри респираторни заболявания.

Лекарите апелират хората да не се самолекуват, а за да е точна диагнозата и лечението, да се направи тест за грипен вирус и ако е необходимо за коронавирус.

Колкото до най-голямото детско отделение на територията на областта – това в Университетска болница „Канев“, то ситуацията е доста натоварена, като повечето от децата там са с остри респираторни заболявания. Въпреки това няма проблем в болниците в Русенско и на този етап има достатъчно легла за усложнени пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Ако се наложи, могат да бъдат разкрити и допълнителни. Осигурени са и необходимите медикаменти за лечение.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук