Българинът: Политик = престъпник

1
752
Проектозаконът за по-ниски данъци на старите коли

Това сочат данните от изследване на „Отворено общество“, направено през юли, за обществените нагласи към езика на омразата. За една пета от населението извършителите на престъпления са цигани, а според 14.9% това са т.нар. скинхедс. Следващите аналогии за престъпници са бизнесмените – за 13.9%  и адвокатите – за всеки десети от попитаните.

Почти половината от българите са се сблъсквали през последната година с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства, показват още данните в изследването. Около една трета от анкетираните са чували изказвания, които насърчават насилие срещу малцинствата.

Ксенофобията се лее основно от малкия екран, показва проучването. Близо 75% от анкетираните я слушат по телевизията, като основните „говорители“ са политиците – според 68%, и журналистите – според над 32%. Втората значима медия за разпространение на езика на омразата сред младите и сред образованите е интернет. На трето място е общественият транспорт – там 18.2% от населението е ставало свидетел на агресия.

През последните години политическото говорене е много агресивно и заплашително, гласи един от изводите на изследването. Агресивен и заплашителен е тонът на общуване между представители на различни политически партии, както и говоренето на определени политически партии спрямо представители на отделни професионални групи като лекари и съдии. Всеки четвърти съобщава, че през последните 12 месеца се е почувствал лично обиден от изказвания на политици или журналисти.

1 коментар

  1. ми да типичен пример Боко тиквата от падарин се издигна до върха и му викаме осанна .на кво отгоре нинам