Зимата настъпва, чакаме сняг за Коледа

0
4092
В 18 часа и 28 минути

Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според прогнозата, през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от минус 5 до минус 1 градуса.

В началото на декември температурите слабо ще се повишат, облачността ще се увеличи и на места ще превалява – в Северна България и по високите полета предимно сняг, а в Южна България и по Черноморието – предимно дъжд.

Към 3-4 декември от север ще проникне студен въздух и температурите отново ще се понижат. През следващите дни до края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Облачността ще е значителна, температурите слабо ще се повишат, ще има валежи – в по-голямата част от страната от сняг, по Черноморието и в Горнотракийската низина – от дъжд, който ще преминава в сняг.

В началото на второто десетдневие от север ще проникне студен въздух и температурите чувствително ще се понижат. Времето ще бъде облачно, с валежи от сняг. През втората половина от десетдневието температурите относително ще се повишат, вероятността за валежи е много малка.

През третото десетдневие температурите ще се задържат по-ниски от обичайните.

Повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, има около 21 и 25 декември, и в края на месеца.

Астрономическата зима ще започне на 21 декември в 19 часа и 11 минути, уточняват от НИМХ.