Българите – оптимисти за бъдещето на ЕС, песимисти за перспективите пред България

1
1224
Русе се нарежда в „златната среда“

Това показват данните от редовното годишно проучване на Евробарометър, което Комисията публикува официално днес. С този процент, България е на първо място сред всички страни-членки по дял от населението с положителна нагласа за развитието на ЕС.

В същото време 55% от българските граждани са на мнение, че нещата в България се развиват в грешната посока. 94 процента от българите оценяват състоянието на националната икономика като лошо. Едва 5% от населението на страната са на мнение, че българската икономика е в добро състояние – стойност шест пъти по-ниска от средното за ЕС. Едва един от всеки осем българи е оптимист, че през следващите 12 месеца икономическото положение в страната ще се подобри.

По-голямата част от българите са неудовлетворени и от начина, по който функционира демокрацията в България. Едва 14% от населението на страната изразяват удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 процентни пункта под средното измерено за Европейския съюз и нарежда България на последно място сред всички страни-членки.

Евробарометър отчита подобни нагласи още в Португалия и Румъния – с по 15% удовлетворение и съответно 85% и 84% неудовлетворение от функционирането на демокрацията в страните им. На обратния полюс – най-уверени и удовлетворени от състоянието на демокрацията в страните им, са жителите на Дания (87% положителни отговори) и Швеция (84%).

Пълният текст на проучването можете да прочетете ТУК.

1 коментар