Русенски ученички оплетоха мартеница за Гинес

0
1762

С нея на 1 март те планират да окичат Дунав мост между Русе и Гюргево.

По създаването на гигантската мартеница работили цяла година, разказват седмокласничките Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Дачева. За това време изплели мартеница, дълга 8,5 км! По тази причина вероятно ще се наложи да опашат с нея моста на няколко пъти, тъй като съоръжението е около 3 км.

На ден всяко от тях изплитало по около 20-30 метра, разказаха момичетата. Материалите си купували сами, плетели през свободното си време. Идеята им дал преподавателят по изобразително изкуство Стефан Петров.

На 28 февруари ще бъде направено официалното замерване, за да влезе русенското постижение в Книгата на рекордите “Гинес”. Предишният рекорд също е български – поставен е на 1 март 2011 г. в Нова Загора, където мартеницата е била дълга 5 км., 30 м. и 30 см. На 1 март 2014 г. русенските ученици ще опънат своята мартеница през Дунав мост със съдействието на румънски връстници и местните власти. От българска и румънска страна ще бъдат поставени съответно Пижо и Пенда като символ на приятелството.