България е осъдена в Страсбург заради полицейско насилие

0

България е осъдена в Страсбург заради ненаказано полицейско насилие, съобщи lex.bg. Делото е заведено по искане на млад мъж от Банско, който бил задържан през 2013 г. Присъдени са му 15 хил. евро обезщетение.

Тогава неизвестни чупят няколко улични лампи. Полицаи тръгнали да търсят вандалите и намират Ивайло Янчовичин, който тогава е на 26 години, с група негови приятели да пият бира пред един магазин. Компанията отишла доброволно в полицейското управление, всички дали писмени показания и участвали в разпознаване.

При влизането в управлението обаче между полицаите и Янчовичин избухва конфликт. Те твърдят, че той ги е псувал. Той признава, че е разменил реплики с един от тях, но отрича да е обиждал.

Янчовичин твърди, че е бил вкаран в помещение, където един от служителите го удрял и ритал в коляното. Медицинското му свидетелство сочи, че бил с изместена капачка на лявото коляно и други наранявания. Месеци наред не можел да ходи нормално.

Заподозреният полицай е обвинен и предаден на съд. Два съдебни състава обаче го оневиняват. Според съда в Страсбург, че българските съдилища въобще не са изследвали дали в случая е спазен Законът за МВР, който предвижда, че полицаите могат да използват сила само когато това е абсолютно необходимо.

В решението се посочва още, че че когато човек при задържането си е в добро здраве, но при освобождаването му се установи, че е пострадал, „държавата е длъжна да предостави правдоподобно обяснение как са причинени тези наранявания“, защото иначе ще означава, че е жертва на недопустимо нечовешко и унизително отношение.

зарядни станции за електромобили