България гони 70 руски дипломати, иска закриване на Генералното консулство на Русия в Русе 

1

На посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г.  

Това съобщиха от Министерството на външните работи на официалната си страница във Фейсбук. Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе. Като реципрочна мярка България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург. 

По думите на Филип Воскресенски, съветник-пратеник на руското посолство, цитирани от ТАСС, консулството в Русе ще спре работа в сряда, а ще бъде закрито окончателно в рамките на един месец.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители. 

Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани. 

„Това не е по никакъв начин агресия към руския народ – нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във  вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия. И в неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“, коментира премиерът в оставка Кирил Петков. 

Руското външно министерство заяви, че Москва ще реагира реципрочно на експулсирането на 70 руски дипломати от България.

1 коментар

  1. А защо Бълтария? Аз от къде съм??? кой ме пита??? Кирльо да не е решил пак нещо самичък без да пита Мама и Тате ???

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук