членство в Шенген

България и Румъния с обща декларация за членство в Шенген

Автор:
8 ное. , 2017  

Депутатите от българската и румънската парламентарни комисии по вътрешна сигурност ще изработят съвместна декларация, която да бъде в подкрепа на усилията на България и Румъния за присъединяването към Шенгенското пространство.

Това стана ясно след срещата на председателя на българската комисия Цветан Цветанов с румънския му колега Дорел-Георге Къпрар в Русе.

Двете комисии проведоха първото си съвместно заседание в крайдунавския град. По думите на Цветанов, българската страна е поела ангажимент за общи действия с румънците в областта на киберсигурността.

„В парламентарното измерение на предстоящото председателство София ще бъде домакин на срещата на представители от националните парламенти и на вътрешните комисии, Европейския парламент и ще можем действително да гласуваме процедурните правила за парламентарен контрол на Европол от националните парламенти и от ЕП. Говорихме също за това, че в програмата за българското председателство ще включим и свързаността, свързана с дигиталното пространство, киберсигурност, което има пряко отношение към темата Европол. Поехме ангажимент, че на тази среща ще присъства от България Мария Габриел и еврокомисарят Ким, който отговаря по киберсигурност“, каза Цветанов.

Дорел-Георге Къпрар сподели, че двете страни се нуждаят от подкрепа в Брюксел и трябва да работят заедно. „Проблемите на България са проблеми и на Румъния, желанието на България да се присъедини към Шенгенското пространство е и румънското желание. И съм убеден, че заедно можем да намерим възможността да осъществим целите си“, каза той. Къпрар пожела след българското председателство страната ни да сподели опита си с румънците, които го поемат през 2019 г.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.