България иска помощ от ЕС – кислородни апарати и спешни легла

0

България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита. Като причина страната ни е посочила сериозния брой заразени и починали от коронавирус, съобщи БНР.

България е поискала помощ от съюза – кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

„Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита“, заявил е Балаж Уйвари, говорител на Европейската комисия.

“Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, може незабавно да се доставят необходимите средства. Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията”, казаха от здравното министерство.