Санитари от Видин заплашиха с гладна стачка, Радев отиде да ги успокоява

0

Санитари от видинската болница „Св. Петка“ заплашиха с гладна стачка заради това, че не получавали пари за работата си на първа линия. Те твърдят, че от месеци били принуждавани да делят помежду си сумите, които им се полагат за борбата с коронавируса и дори да дават част от тях на ръководството. След като отказали, започнали да им налагат наказания.

„Това е тормоз върху нас при положение, че си вършим работата, караме нощни смени сами“, заяви една от тях и разказа, че работят едновременно и в ковид отделението, и в останалите.

„Пари не ни дават всеки месец както трябва да ни дават. Едни взимат частично, други не взимат и сме принудени между нас да си ги делим.

Часове по-късно президентът Румен Радев отиде във Видин. Той заяви, че по случая ще се извърши проверка от здравното министерство.

„Поздравявам лекарите и медицинските сестри за всеотдайните усилия, които полагат да спасяват човешки живот в изключително тежка ситуация. Грозно е да се експлоатират техните усилия в тази ситуация за преследване на дребни политически цели“, каза държавният глава.

Часове преди санитарите да заплашат със стачка в социалните мрежи бе пуснат клип от ковид отделението. В него се твърди, че там няма персонал и пациентите са оставени сами. Заснет е възрастен мъж, който се разхожда гол из коридора и уринира в кашон.

От болницата отхвърлиха обвиненията. Те настояха да бъдат проверени, за да се види, че всички отпуснати за борба с коронавируса пари, са изразходвани по правилата на здравното министерство.

„Недопустимо и обидно е обвинението за присвояване на чужди, заработени пари и затова призоваваме РЗОК, която финансира дейността на болницата по това перо да се самосезира и направи проверка на отпуснатите от тях средства, за който период пожелае. Обръщаме се и към РЗИ Видин да направят нова проверка, въпреки че такава е извършена през август тази година“, заявиха оттам.

По повод клипчето от болницата казаха, че записът бил стар. Негов автор бил близък на болен от коронавирус. Той се възползвал от „зелен коридор“ за изписване на излекувани и заснел видеото.

„Искам да кажа, че това е болничният коридор. Тези кошчета са за боклук. а този човек, който е в кадъра на този клип, е с мозъчно-съдови промени и то е несъзнателно действие“, заяви пред БНР зам.-шефът на болницата Богдан Томов.

зарядни станции за електромобили