България не изнася оръжие за Украйна

0

България не изнася оръжие за Украйна, това е опасна лъжа. Така икономическият министър Корнелия Нинова коментира твърденията за използване на боеприпаси и оръжие, произведени у нас, от украинската армия.

В неделя говорителят на военните сили на сепаратистката Донецка народна република Едуард Басурин обяви пред медиите, че украинската армия ги обстрелва с български боеприпаси. Той коментира, че българите имат къса историческа памет и са забравили кой ги е освободил от османско иго.

Сепаратистите от Донецк обявиха, че са обстрелвани с български боеприпаси

Още преди седмици Нинова коментира, че страната ни спазва Минските споразумения от 2015 г., с които бе прекратен конфликтът след анексирането на Крим от Русия, и не изнася оръжие за Украйна. Тя представи справка, според която износът на стоки с двойна употреба, е основно за африкански страни. Нинова допълни, че ще предложи тази справка да бъде давана на всяко тримесечие, за да няма спекулации.

Тя допълни, че теоретично е възможно произведени у нас оръжия или боеприпаси да са стигнали до Украйна, след като са изнесени в друга държава. Това обаче не означава, че България е нарушила международните споразумения, защото няма правомощия да разпорежда на други страни.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили