България ще получи почти 9 млрд. евро от европейските фондове след 2020 г.

0
389

България ще получи почти 9 млрд. евро от европейските фондове през следващия програмен период.

Това съобщи във видеообръщение към участниците в дискусията на тема „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“ еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Организатор на дискусията, която се проведе в Русенския университет, беше Областният информационен център в Русе.

Това е с 8 % повече от настоящия период. След 2020 г. политиката на сближаване ще бъде по-опростена, по-ефективна и по-гъвкава, а една от 5-те ѝ цели ще е по-интелигентна и по-свързана Европа, подчерта Мария Габриел.

Политиката на сближаване е уникален инструмент, защото чрез него за първи път в света се случва по-богатите държави да трансферират към други по-бедни, за да се изравнят. Това облаче не означава, че трябва да делим страните на нетни платци и нетни бенефициенти, защото от тази политика печелят всички, подчерта в изказването си пред присъстващите евродепутатът Андрей Новаков, който е главен преговарящ по основния регламент за ЕСИФ след 2020 г.

Негово е предложението тя да се увеличи от 330 млрд. евро на 370 млрд. евро. Българският евродепутат е категорично против изваждането на Земеделския фонд за развитие на селските райони от Общия регламент. Мотивът му е, че ЗФРСР финансира не само фермерите, но и изграждането на пътища и друга инфраструктура, модернизиране на училища и други неземеделски дейности. Новаков сподели, че продължава да работи и срещу предложението на ЕК процентът на европейско съфинансиране за изпълнение на оперативните програми да бъде намален от 85% на 70%.  Подкрепя обаче опростяването на процедурите при кандидатстване и отчитане на проектите.

Студенти, преподаватели, ученици, представители на бизнеса и на неправителствения сектор проявиха голяма активност с въпроси и предложения. Хората се интересуваха дали представителите на стартиращи компании ще могат да ползват консултантски услуги за изготвяне на проектите си, какъв ще бъде процентът на авансовите плащания и др.

Учениците от Математическата гимназия  и от Английската гимназия в града проявиха интерес към бъдещето на програма „Еразъм +“ и към възможността за безплатно пътуване с влак в ЕС на младежи над 18 години. Новаков ги увери, че бюджетът на „Еразъм +“ ще бъде увеличен с 30 %, а проектът на Манфред Вебер за мобилност също е получил одобрение. Новаков демонстрира пред младите хора и платформата, създадена по негова инициатива, където всеки, който се интересува от европейско финансиране, може да намери информация за всички възможни програми според профила и идеята си.