България в ТОП 3 по смъртност от COVID-19 в Европа

0
658
не е ясно дали малария

България е на трето място по смъртност от COVID-19 в Европа. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на дискусия, посветена на предизвикателствата пред болниците в условията на пандемията. Пред нас са само Румъния и Испания.

Доц. Кунчев изрази тревога и от сравнително големия процент на заразени сред медицинския персонал, които са над 1000 души.  Той даде пример с директора на болницата във Видин, който потърси помощ от кмета заради липса на персонал. Недостиг на медицински персонал е имало в Сливен, Ямбол, в Пазарджик и частично във Варна. По думите му са осигурени достатъчно лични предпазни средства.

Кунчев отправи похвала към учителите и школските директори за изключително отговорния им подход към опасността, но в същото време предупреди, че в края на другата седмица ни чака нов бум на заразата.

„От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата“, предупреди. По думите му, системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента.

„Нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта, подчерта доц. Кунчев. Това, по думите му, е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози.