Българка е напът да предизвика радикална промяна в Германия

0
Добрина Д., Снимка: Дойче веле

Дело, заведено от българска болногледачка в Германия, може да промени изцяло условията, по които работи системата за полагане на грижи за възрастни хора, съобщава „Дойче веле“. Процесът е започнал с претенции на Добрина Д., която настоява да й се заплатят допълнително над 42 хил. евро.

Българката се е грижела за 96-годишна германка. Болногледачката била наета от посредническа фирма. В договора й било записано, че ще работи по 30 часа седмично, но едновременно с това – че трябва да е на разположение 24 часа. В жалбата си българката твърди, че задълженията й били разнообразни – лична хигиена, помощ при хранене, домакински задължения и социално общуване. Освен това тя живеела в същото жилище.

Посредническата фирма отхвърля претенциите с аргумента, че дори болногледачката да е работила извън определените часове, това е ставало без знанието им. Федералният съд в Берлин-Бранденбург вече се произнесе в полза на българката. Сега Федералният съд по трудово право е върнал делото с инструкции за ново произнасяне.

Този казус може да доведе до истинско цунами, заяви Ойген Брюш, председател на германската Фондация за защита на пациентите.

„Решението ще предизвика истинско цунами за всички, на които им се налага да разчитат на грижите на болногледачки от чужбина“, твърди той.