Българо-германски консултационни дни в Русе и Велико Търново

0
44
Русе и Велико Търново

Гражданите на Русе и Велико Търново, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия, могат да получат компетентна консултация за условията и очаквания размер на бъдещата им германска пенсия, съобщиха от Националния осигурителен институт.
Това ще да стане в рамките на Българо-германските консултационни дни, които ще се проведат от 18 до 20 септември.
За първи път инициативата ще се проведе едновременно в два български града.
Първите два дни експертите от България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на гражданите в териториалното поделение на институцията в Русе, а на третия – в регионалната структура на НОИ във Велико Търново.
В рамките на консултационните дни четири експертни екипа от двете държави ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи у нас, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.
Организираните срещи със специалистите по социално осигуряване са безплатни и могат да се проведат както на български, така и на немски език. Заинтересованите лица ще имат възможност да зададат въпросите си относно условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност, съдържащи се в европейските регламенти, както и какъв може да бъде очакваният размер на бъдещата им германска пенсия.
Консултациите ще се проведат според предварително изготвени графици, като запазването на приемен час за тях може да стане както по телефон, така и по електронна поща. За Русе записването става на телефон 082/816115 или на: [email protected], докато за Велико Търново телефонът е 062/613401, а електронната поща: [email protected]. Териториалното поделение на НОИ в Русе е на адрес: ул. „Ангел Кънчев“ № 1, а във Велико Търново – на пл. „Център“ № 2 в града.
За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за образование и курсове, които е завършил, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство жените следва да носят и удостоверение за раждане на дете/деца.
Международните консултационни дни по пенсиите се организират от Националния осигурителен институт, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване Средна Германия. Всяка година те се провеждат в различни български и германски градове. Последната такава консултационна сесия се състоя между 26 и 28 юни т.г. в Карлсруе. Основната цел е лицата с осигурителен стаж и в двете страни да се запознаят с правата им при пенсиониране и възможностите, които им предоставят националните законодателства и европейските регламенти за достъп до осигурителните системи.