Български и чуждестранни учени на 11-те „Арнаудови четения“

0
92
Български и чуждестранни учени

Единайсетото издание на международния научен форум „Арнаудови четения“ събра в Русенския университет български и чуждестранни учени от различни университети, научноизследователски центрове, изследователи от музеи, от Държавен архив, учители и докторанти. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

В работата на секциите „Михаил Арнаудов – личност, творчество идеи“, „Фолклор и етнология“, „Културология“, „Литературознание“ и „Езикознание“ са участвали изследователи хуманитаристи от Русенския университет, Софийския университет, Великотърновския университет, Шуменския университет, от Института по български език, Института по литература и Института за етнология и фолклористика към БАН.

Научни изложения са представили езиковеди от Новосадския университет в Сърбия и Международната езикова школа „НоваМова“ в Украйна, историци и археолози от град Виница, Северна Македония. Пленарният доклад на тема „Изследване на съвременната литература в дигитална среда“ е бил представен от проф. Ренета Божанкова от Софийския университет.

Тазгодишното издание на „Арнаудовите четения“ се посвещава на 25 години от създаването на Научния център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски“ и на факултет „Природни науки и образование“.

Началото на международния научен форум е поставено през октомври 1998 година. Тогава по инициатива на Катедрата по български език и литература се организира конференция, посветена на 120 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов.

От Русенския университет информират, че са издадени 10 тома със заглавие Арнаудов сборник с издател „Лени Ан“-Русе. Те са включени в международния книгообмен. Четат се в Британската национална библиотека, Френската национална библиотека, Конгресната библиотека на САЩ, Пражката национална библиотека, Московската държавна библиотека.

„Всяко издание търси нови познавателни перспективи. Това търсачество предполага и осмисляне на наследството и преценка на днешните тенденции в полето на хуманитаристиката. Казус сложен, но стореното и публикуваното от Арнаудовото общество носи радост, удовлетворение, които не могат да не бъдат споделени. Така „Арнаудовите четения“ се превръщат във форум – събитие в живота на българската хуманитаристика, в живота на Русе, на Русенския университет и най-важното – става все по-здрав мостът между поколенията“, заявяват организаторите на форума.