„Български пощи“ предупреждават за фалшиви съобщения от тяхно име

0

За разпространяване на фалшиви съобщения от името на „Български пощи“, предупреждават от пресцентъра на дружеството.

Разпращат се фалшиви електронни съобщения и SMS съобщения от името или с логото на „Български пощи“, понякога под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса.

В други съобщения се уведомява, че клиентът има пратка, като понякога се посочва произволен номер и искане да се заплати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес, пренасочване на пратка поради отсъстващ получател и други.

Във всички фалшиви имейли се изисква получателят да предостави данни от банкова карта или копие на документ за самоличност, снимка, посочват от „Български пощи“.

Съобщенията се изпращат на английски или български език.

В някои от случаите като подател на имейлите и SMS се копира името на Български пощи и електронния информационен адрес на дружеството  info@bgpost.bg, който е предназначен само за получаване на имейли. „Български пощи“ не изпраща имейли от адрес info@bgpost.bg, подчертават от дружеството.

„Български пощи“ обръща внимание, че не изпраща тези съобщения, не провежда анкети, лотарии с недоставени стоки или игри, не раздава награди, не изисква по имейл или SMS заплащане онлайн на такси за доставка или освобождаване от митница и при никакви поводи не изисква лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката.

Дължими цени към „Български пощи“ и държавни вземания се заплащат в пощенската станция при доставката на пратката. Документ за самоличност се предоставя на място в пощенските станции при извършване на услугите, допълват от дружеството.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук