Българските борси за търговия с криптовалута спряха работа

0
77
НАП започва проверки

Българските борси за търговия с криптовалути от типа на биткойн се оказаха блокирани. Спирането на транзакциите през единствената банка, която ги обслужваше, става на фона на рекордния ръст в цената на биткойна, който в началото на годината струваше около 1000 долара, а сега вече се търгува за рекордните 18 хиляди долара.

Пазарната стойност на всички биткойни в обращение в момента е над 272 милиарда долара. В България има 10 големи борси за криптовалути. Тези виртуални чейнджбюра осъществяват дейността си през една банка. Преди 3 дни тя спря да ги обслужва.

Официалната позиция на банката е, че голяма част от банките кореспонденти, с които работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. В тази връзка тя не може да продължи да предоставя услуги на търговците на криптовалути.

На всички търговци на криптовалути е предоставена възможност да разполагат със своите средства, за да се разплащат с клиентите си, подчертават от финансовата институция

Специалисти по криптовалути смятат, че след забраната притежателите на криптовалути ще се насочат към търговия през децентрализирани борси.