Българският павилион във Венеция е в топ 10 на впечатляващите експозиции

0

Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция е класиран в ТОП 10 на най-впечатляващите експозиции на световния форум. Селекцията е на престижното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва.

„Убедителната и запомняща се инсталация в павилиона на България разказва за обезлюдяването на една страна, която някога е била земеделска, и за опустяването на селата, а в някои случаи и на градовете. Снимките на Александър Дюмарей документират изоставените училища в една страна, която е загубила милиони свои граждани през последните 40 години. Но има надежда и павилионът представя не само проблема, но и възможни решения“, пише изданието.

Българският павилион бе открит на 18 май тази година от министъра на културата Найден Тодоров. На 20 май бе проведен видео мост между Венеция и София. Откритата дискусия за бъдещето на обезлюдените региони се състоя в реално време в зала „Тициано“, част от културния център “Centro Culturale Don Orione Artigianelli”, където се помещава българският павилион, и в Aмфитeaтъpa пpeд Гaлepия Toплoцeнтpaлa – Kyб, Peгиoнaлeн цeнтъp зa cъвpeмeнни изĸycтвa в Coфия.

Събитието обедини участници от различни сфери, които изследваха възможностите за възраждане на тези региони и вдъхване на нов живот в опустелите сгради. В дискусията участваха министър Тодоров, арх. Божидара Вълкова, фотографът Александър Дюмарей, урбанистът Виктор Муньос, арх. Лиляна Тодорова, арх. Моника Маринова, арх. Елена Стойчева, Ива Бонева от сдружение „Ела“, политикът и общественик Мартин Заимов и други.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук