Баневи съдят Гешев и заместниците му за 60 хил. лв. обезщетение

0
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения искат главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници да им платят 60 хил. лв. обезщетение заради писмо до редица европейски институции. В него двамата са описани като олигарси и отговорни за изпиране на 1.5 млрд. лв. данъчни и други престъпления. Това е нарушение на презумпцията за невиновност, посочва се в жалбата им до Европейския съд по правата на човека.

В писмото на Гешев се твърди, че в България има недопустим натиск. Като причина за атаките срещу прокуратурата се посочват делата срещу известни български бизнесмени, сред които Васил Божков, Цветан Василев, Миню Стайков, Пламен и Атанас Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и Баневи. Нито едно от тези дела не е приключило, а част от тях дори не са внесени в съда.

Въпреки че делото на Баневи е висящо, в писмото те са описани като „известни олигарси“ и отговорни за престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.

Баневи осъдиха държавата в Страсбург

„Странният жанр на „писмото“ може да бъде определен като петиция на възмутени граждани или на неправителствена организация, сформирана ad hoc от лидерите на българската прокуратура“, пише в жалбата на двамата, цитирана от Mediapool.

„Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи професионални и морални качества“, коментира пред „Сега“ адвокатът на Баневи Михаил Екимджиев.

В жалбата се посочва още, че на Баневи е причинен силен стрес, както и загуба на доверие в българската правоохранителна система.