Бащите ще имат право на два месеца отпуск

0
Снимка: Unsplash

Бащите вече ще имат право на платен отпуск от два месеца до навършване на 8-годишна възраст на детето – това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са публикувани за обществено обсъждане, съобщава БНР. Отпускът ще се ползва наведнъж или на части. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 август.

Новият вид отпуск произтича от европейската директива относно равновесието между професионалния и личния живот на родителите.

„Мотивът за приемането на този вид отпуск е, че до този момент жената майка имаше право на повече по вид отпуски за отглеждане на дете. Докато бащата като че ли можеше да ползва единствено отпуск при раждане на детето си и неплатен отпуск за отглеждане на детето до осемгодишна възраст“,коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова.

Правото ще се ползва, ако бащата не е ползвал отпуск, прехвърлен му от майката на детето. За да получи отпуска, той трябва да уведоми работодателя си поне 10 дни предварително.

Според действащото законодателство всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили