Прокуратурата бави над 100 сигнала, обяви МВР

0
Снимка: МВР

По над 100 сигнала срещу висши чиновници няма произнасяне на прокуратурата и преписките потъват, обяви МВР. Сред тях са такива срещу бившия премиер Бойко Борисов, депутата Делян Пеевски, главния прокурор Иван Гешев, кметове общински съветници и др.

Голяма част от сигналите се мотаят с месеци, въпреки че МВР е приключило събирането на информация и по част от тях е дало мнение, че има данни за извършено престъпление.

Срещу главния прокурор Иван Гешев има няколко сигнала. Един е за скандала „Жоси“. Подаден е от собственика на фирмата „Жоси“ Георги Цолов Георгиев, който твърди, че през 2013 г. е търсил съдействие от Гешев срещу бившия си съдружник Симеон Присадашки. Георгиев казва, че е бил принуждаван на прехвърли дял от фирмата си на бащата на главния прокурор – Стоимен Гешев. Документи за вписването на Гешев-старши са подадени пред Търговския регистър 2014 г., но то не е извършено.

Три са сигналите срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Те също са подадени. Сигналите са за корупция и пране на пари. Изпратени са на специализираната прокуратура в края на януари.

Все още няма произнасяне и по проверката за удълбочаване на варненското пристанище. Този проект за над 400 млн. лв. бе тихомълком даден на частна фирма, въпреки че формално е възложен от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ на собственото му дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ ЕАД). След това обаче е наета е частна фирма. Схемата е същата като при строителството на магистрали. Официално поръчките са възлагани на държавната „Автомагистрали“, която обаче наема техника и персонал от частни строителни фирми.

Две от проверките за магистрала „Хемус“ също отлежават в прокуратурата. По една от тях бе образувано дело за пране на пари и бе арестуван бившия футболен съдия Борислав Колев. По останалите обаче няма произнасяне.

Най-добрата агенция за подбор на персонал