Баячка, прибрала злато за над 2500 лв., застава пред Темида

0
Баячка, прибрала злато за над 2500 лв.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Баячка, прибрала злато за над 2500 лв. от непълнолетна клиентка, ще бъде изправена да отговаря за деянието си пред съда, съобщиха от Районната прокуратура в Русе.

В последните месеци на 2015 г. 57-годишната Елена Д. поддържала на 16-годишно момиче заблуждението, че чрез баене и магически ритуали ще развали направена на семейството й черна магия. За да хване баенето „дикиш“ обаче, трябвало да й предаде всички златни накити от дома си. След ритуалите бижутата щели да бъдат пречистени и след това щели да й бъдат върнати.

По това време момичето имало притеснения заради проблеми в семейството. В интернет попаднало на обява, пусната от Елена, че извършва гадателски услуги. Обадила се на гадателката и се договорили да и гледа на карти за 20 лева. Докато врачувала, Елена започнала да говори за родителите на момичето, като й казала, че те били разделени и нещастни, че  майка й щяла да се разболее от тежка болест, а в дома им имало прокълнато злато и ако то не се пречисти, нещата щели да се влошат и майка й  да умре.  По-късно започнала да звъни по мобилния телефон на момичето  като й обяснявала, че трябвало да й занесе злато, за да го пречисти, за да не се влошат нещата. Момичето било изплашено от това, което й говорела „гадателката“ и накрая взело решение да й даде едно нейно синджирче, за което си мислела, че е златно. Тъй като обвиняемата върнала синджирчето, момичето приело, че е честна жена и ще й помогне. Понеже семейните отношения в дома й се подобрили, решила, че с ритуалите си обвиняемата й помагала. Така тийнейджърката дала на гадателката два златни пръстена, пендара и златно синджирче на обща стойност над 2500 лв. за ритуала  по пречистване. Елена Д. ги  прибрала като казала, че „четеното” над накитите и пречистването не се правело пред хората. Като наближило времето да върне накитите, Елена казала, че златото се било разтопило и станало на вода. В началото на февруари 2016 г. майката установила липсата на златните си накити и провела разговор с дъщеря си, която й разказала всичко. Майката пък съобщила в полицията за измамата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.