ББР дала милиони на Пеевски, Вълка и ПИБ

0

Кредити от Българската банка за развитие са давани на фирми, свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

В неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че през последните години са раздадени близо 1 млрд. лв. на само осем фирми. Четири от тях били индиректно свързани с Пеевски. Петков каза, че ще назначи специална ревизия и намекна, че ББР е нарушавала правилата, защото основната й функция е да кредитира малки и средни предприятия, а не едрия бизнес.

В понеделник депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев написа във фейсбук, че пари са давани и на фирма свързана с Гайтански.

Проверяват раздавала ли е държавата е милиони на фирми, близки до Пеевски

Най-големият кредит в историята на ББР (150 млн. лв) е бил отпуснат на фирмата „Роудуей кънстракшън“.

„Фирмата Роудуей кънстракшън дължи близо 150 млн лева, с които е купила Пътстройинженеринг АД със седалище в едно момчилградско село. Тези 150 млн лева се плащат на предишния собственик на тази компания – Био майнинг на Румен Гайтански Вълка. Същата Био майнинг строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне).

Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75 процента. А защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларят“, написа Панев.

Други 140 млн. лв. пък са дадени на ПИБ, твърди той. Това е направено с увеличаване на капитала. Тогава държавата купи акции на банката на цена от 5 лв.

„За сравнение пазарната цена тогава беше 2.60 лв., а в момента е само 1.50 лева. Загуба от 100 млн лева за държавата дотук“, написа Панев.

Междувременно министерството на икономиката обяви осемте най-големи кредитополучатели от ББР. В графата с кредити от над 140 млн. лв. попадат:

„Слънчев ден“ АД

„Благоевград-БТ“ АД

„Роудуей кънстракшън“ АД

По над 115 млн. лв. са взели:

„Маркет Инвестмънт“ АД (Техномаркет)

„Интернешенъл Инвестмънтс“ АД

Кредити от над 60 млн. лв. са взели:

„Параходство БМФ“ АД

„Транспект“ АД

„Инса Ойл“ ЕООД

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили