Проверяват раздавала ли е държавата е милиони на фирми, близки до Пеевски

0
Снимка: ББР

Започва ревизия на работата на държавната Българска банка за развитие (ББР). Основната задача ще е проверка как са отпускани кредити в размер на стотици милиони на няколко предприятия.

В неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че близо 1 млрд. лв. са били раздадени на 8 компании. Половината от тях са идиректно свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, каза министърът, цитирайки журналистически разследвания. Той намекна, че ръководството и надзора на ББР са нарушавали закона, защото основната задача на банката е да кредитира малки и средни предприятия. Вместо това лъвският пай от парите е отивал в няколко големи фирми.

Петков разказа и други притеснителни факти. Той обясни, че доскоро ББР не е била изцяло държавна собственост, тъй като 8 акции се държали от търговска банка. Преди година тази банка предложила да подари дяловете на държавата. 12 месеца икономическото министерство изобщо не е отговорило на писмото. Една от първите стъпки на служебното правителство била да вземе обратно акциите, тъй като без тях не можел да бъде сменен надзорният съвет, който трябва да следи как се раздават държавните пари.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили