БЧК в Русе празнува 144 г. от основаването на организацията

0

144 години от основаването на Българския червен кръст ще отбележи днес областната организация в Русе.

Първите червенокръстки дружества в България са създадени в средата на 1878 г. През м. май в София е създадено Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени с председател софийския митрополит Милетий. В него се включват и работят редица видни граждани на София начело с губернатора на областта В. П. Алабин.

За рождена дата на организацията обаче се приема 25 октомври. Тогава е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент. Месец по-късно БЧК получава писмено признание от Международния комитет на Червения кръст в Женева.

Българският Червен Кръст има значителен принос за формирането и първите стъпки на българската обществена здравна система. Той построява и много болници в София, Плевен, Хасково, Бургас и др.

Организацията има своето значимо място и в създаването на Съюза за закрила на децата, на Бързата помощ у нас, на организирането на кръводаряването, на масовото обучение на населението по първа помощ.

Официалното отбелязване на годишнината ще бъде тази вечер от 18,30 ч. в з. Европа на Доходното здание.

Честит празник!

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук