16 младежи от Русе ще посетят Европарламента

0
ЕНП остава първа сила

16 младежи от Област Русе спечелиха възможността да посетят лично Европейския парламент в Брюксел като финалисти в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“.

Състезанието се проведе по инициатива на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков в партньорство с Русенски университет „Ангел Кънчев“. Победителите в конкурса ще посетят Европарламента в белгийската столица в периода 9-11 ноември.

В надпреварата участваха 14 отбора от ученици, навършили 16-годишна възраст, студенти, докторанти и млади учени от учебни заведения на територията на Област Русе. Под ръководството на ментор – учител или преподавател, те представиха 3-минутни видеоматериали с идеи и предложения за политики и мерки за подобряване на градската мобилност и за повишаване ангажираността на обществото с темата.

В оспорваната надпревара първите 5 екипа получиха много близки оценки от журито. С най-голям брой точки се класира отбор „Мобайлър“ от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, който предложи оптимизация на транспортната мрежа в град Русе с помощта на мобилното приложение „Мобайлър“.

Веднага след победителите журито подреди оригиналния видеоматериал на група докторанти от Русенския университет. Тяхното предложение за повишаване безопасността на движението в градовете беше свързано със създаването на „Училище за възрастни“, в което деца обучават родители.

На трето място се класира отбор “LANK” с участници от МГ „Баба Тонка“ и СУ „Христо Ботев“, които представиха няколко идеи за повишаване на устойчивостта и подобряване на транспортната система в градовете, сред които внедряването на мобилното приложение “LANK”.

Безапелационен победител на публиката стана отбор “Born to Win” от  СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Русе, които също дадоха интересни предложения за устойчива и ителигентна мобилност в градовете, свързани с доставка на пратки с дронове, оригинално съоръжение за справяне със задръстванията, популяризация на електромобилите и рисуване върху превозните средства на градския транспорт.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук