Беларуски опозиционер опита да се самоубие в съда (видео)

0

Беларуският опозиционер Степан Латипов се е опитал да се самоубие по време на съдебно заседание. Той се е намушкал с химикалка в гърлото, съобщиха световните агенции. Латипов се е намирал в клетката за подсъдими. Охраната не е успяла да я отвори достатъчно бързо и когато стигнали до него, той вече бил в критично състояние. Снимки, разпространени в социалните мрежи показват Латипов изцапан с кръв и на носилка.

България обвини Беларус във въздушно пиратство

„Беларуският активист и политически затворник Степан Латипов си преряза гърлото в съдебната зала днес. Той е бил заплашен, че семейството му ще бъде преследвано, ако не се признае за виновен. Това е резултатът от държавния терор, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това незабавно“, написа в туитър беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска.

Латипов бе арестуван и обвинен заради участието си в протестите срещу режима на президента Александър Лукашенко. Преди да посегне на живота си той е извикал, че семейството му е заплашвано.

Самолет на RyanAir кацна извънредно в Берлин

Това е втори скандал с опозиционер в Беларус само в рамките на десетина дни. Миналата седмица самолет на RyanAir бе принуден да кацне в Минск, а намиращият се на борда опозиционен журналист Роман Протасевич бе аресутван. Действията на беларуските власти предизвикаха международен скандал, а ЕС забрани на белаурски самолети да преминават през негова територия.

В сряда стана ясно, че режимът на Лукашенко е забранил на гражданите да напускат страната по суша, освен ако нямат разрешително за постоянен престой в чужбина.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили