България обвини Беларус във въздушно пиратство

0
Светлан Стоев, Снимка: БГНЕС

Принудителното приземяване на самолета на RyanAir в столицата на Беларус Минск е въздушно пиратство. Това е позицията на България, обяви служебният външен министър Светлан Стоев. Самолетът бе приземен под ескорт от изтребител, за да могат беларуските власти да арестуват 26-годишния журналист и опозиционер Роман Протасевич.

Действията на Беларус предизвикаха силен международен отзвук. ЕС и САЩ поискаха незабавното освобождаване на опозиционера Протасевич.

Във вторник сутринта посланикът на Беларус у нас Александър Лукашевич е бил извикан във външно министерство. Поискани са му обяснения за принудителното приземяване на машината. Позицията му не е била приета като достатъчно обоснована. България също е поискала освобождаването на Протасевич.

ЕС спира полетите от Беларус заради приземяването на самолет на RyanAir

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което аз не знам ние дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета, се задава и въпросът относно личните данни на пътниците, които са в самолета“, заяви Стоев.

По последна информация задържаният Протасевич остава в ареста. От години той е в списъка с врагове на беларуския президент Александър Лукашенко заради организиране на протести срещу режима му. Часове по-рано властите пуснаха видеоклип с Протасевич, в който той обяснява, че се отнасят с него коректно и по закон. Той добави, че дава „признателни показания“ за организиране на протести срещу Лукашенко.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили