Първото за годината лунно затъмнение ще е утре сутринта

0

Първото за годината лунно затъмнение ще е утре сутринта, съобщава Би Би Си.

Затъмнението, което ще продължи 15 минути ще бъде също суперлуние и „кървава луна“. За съжаление на българските любители на небесните явления, то няма да може да бъде наблюдавано у нас, ще бъде ще бъде видимо в по-голямата част от Южна Америка и западното крайбрежие на Северна Америка. Частично ще е видимо в части от Централна Америка и Източна Южна Америка. Може да се види и в източната част на някои азиатски страни, както и в Океания.

Това е първото от четирите затъмнения, които ще видим през 2021 г. На 10 юни ще се има пръстеновидно слънчево затъмнение. Поредното за годината лунно затъмнение ще бъде на 18 ноември, а последното ще бъде пълно слънчево затъмнение на 4 декември.

Пълно лунно затъмнение се случва, когато Земята премине между Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху Луната. Трите небесни тела трябва да бъдат перфектно подравнени, за да се случи това.

Суперлуна се случва, когато пълно или новолуние съвпада с най-близкия подход на нашия спътник до Земята. Това прави Луната да изглежда по-голяма.

По време на затъмнението Луната ще изглежда червеникава, защото слънчевата светлина няма да достигне директно до Луната, но част от тази светлина ще бъде филтрирана от земната атмосфера и червеникавите и оранжеви цветове ще бъдат проектирани на нашия спътник. Този загадъчен ефект е известен като „кървава луна“.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили