Белгийски фермер премести границата с Франция, пречела му на трактора

0

Белгийски фермер премесетил един от камъните, сочещи границата с Франция. Така увеличил белгийската територия и намалил френската. За комичната случка разказа Би Би Си. Според една от версиите камъкът е бил преместен, защото пречел на трактора на фермера.

Територията на Белгия се е „увеличила“ само с 2,3 метра. За щастие нито една от двете страни не приема това като нарушение на международното право и не очаква война за възстановяване на статуквото.

Фермерът ще бъде помолен да върне камъка, а пограничните селища от двете страни приеха случката с усмивка.

„Той увеличи територията на Белгия и намали Франция. Това е добра идея“, пошегува се Давид Лаво, кметът на граничната белгийска комуна Еркелин. По-рано такива инциденти са водели до свади дори между земевладелци, да не говорим за държавите, добави той.

Общата дължина на границата между Франция и Белгия е 620 километра и е утвърдена официално през 1820 г. Въпросните камък е поставен при първото демаркиране на граничната линия след поражението на Наполеон край Ватерло.

„Радвам се, че градът ми стана по-голям – казва Лаво. – Но г-жа кметът на Бусиние сюр Рок не е съгласна.“

„Мисля, че ще успеем да избегнем нова война за територия“, заяви Орели Велонек, която е кмет на съседното френско село Бусиние сюр Рок.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили