БСП върна мандата, следват предсрочни избори на 11 юли (видео)

0

Третата политическа сила БСП върна мандата за съставяне на кабинет веднага, след като президентът Румен Радев го връчи на Корнелия Нинова. Тя обясни, че БСП е протегнала ръка на втората политическа сила „Има такъв народ“, но тази ръка не е била поета.

„В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“, заяви Нинова и върна папката на държавния глава.

Следващата седмица парламентът ще бъде разпуснат, обяви в отговор президентът. Предсрочните избори най-вероятно ще са на 11 юли.

Още днес Радев ще проведе консултации с политическите партии за назначаване на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). След промените в Изборния кодекс това вече е задължение на държавния глава. Радев обясни, че иска новата ЦИК да заработи заедно с разпускането на парламента, т.е. до една седмица.

След разпускането на парламента президентът ще назначи служебен кабинет. Все още не е ясно кой ще го оглави, нито кои ще са министрите. Едно от спряганите имена е на Стефан Янев – бивш служебен военен министър и секретар на президента с ресор „Отбрана“. Радев даде да се разбере, че в новото служебно правителство ще влязат хора от предишното, назначено от него през 2017 г.

„Съставянето на служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да бъдат обединени от важна цел – провеждането на честни избори и управлението на страната в трудни времена. В тази връзка ви уведомявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното служебно правителство“, заяви президентът.

Той коментира още, че разбира отказа и на БСП, и на „Има такъв народ“ да съставят кабинет. Президентът обаче предупреди, че има голяма вероятност след изборите през юли страната да се окаже в същата ситуация. Тогава страната може да изпадне и в конституционна криза, подчерта той. Затова партиите трябва да преосмислят поведението си и да действат единно, заяви той.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили