Белите вълци от Турну Мъгуреле шестват на русенската сцена

0
121

С белите вълци от Турну Мъгуреле, изгубените прасета, високомерните патки и хитри лисици от култовата пиеса “Суматоха” на Йордан Радичков, която доста сезони не слизаше от репертоара на родните театри, ще могат да видят почитателите на Мелпомена в Русе.

Премиерата ще бъде на 26 септември, следващите две представления ще бъдат на 1-ви и на 4-ти октомври. Режисьор на постановката е Николай Урумов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Освен популярния гост Асен Блатечки, в спектакъла публиката ще види и почти целия мъжки състав на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе.

Това е втората постановка на „Суматоха“ на русенска сцена. За първи път тя е играна през 1988 година. Любопитна подробност е, че в сегашния спектакъл има двама актьори  – Венцислав Петков и Косьо Станев, които са играли и в постановката на Елена Цикова преди повече от 30 години.

„Около нас всичко е суматоха. Когато планирахме спектакъла нито имаше COVID-19, нито имаше протестни явления и вълнения. Тъй като никой не може да определи като какво нещо е това COVID-19, живеем в някаква такава суматохичност на много незнания“, каза постановчикът Николай Урумов. По думите му, публиката ще види друга редакция. Сценичният език, на който се разказва, е езикът на клоунадата, но в добрия смисъл. „Има преекспонирано действие, отговарящо на мащаба на произведението“, каза още Николай Урумов.