Бензиностанциите против новите касови бележки, не искат да разкриват печалбата

0
284
Българската петролна и газова асоциация

20 е купила горивото от производителя или вносителя, т нар. “покупна цена”.

Според асоциацията тя е търговска тайна и би нарушила принципите на конкуренция, които са в основата на европейския свободен пазар и са гарантирани от международното право”. От там информират, че вече са подали сигнал до Европейската комисия.

Бензиностанциите категорично са против изискването на държавата в касовите бележки да се посочва на каква цена купуват горивата. Макар че по правило между малките и големите играчи на пазара често има спорове, по въпроса за изписването на цената на която те купуват горивата са на едно мнение – това няма да реши проблемите.

Големите вносители на горива у нас предупреждават, че ако за да се постигне прозрачност се отслаби конкуренцията, никой няма да спечели.

Според изискванията на Министерството на финансите от 1 октомври; когато купим литър гориво, на бележката трябва да е записано колко от това. което плащаме, прибира държавата като акциз и ДДС, колко остава в търговците и каква е цената на горивото платена от тях.

Мярката беше въведена след протести заради високите цени на горивата и според министъра на финансите Владислав Горанов така на хората ще е ясно колко от цената на горивото отива в държавата и колко остава при търговеца