Без Петков и Василев в новия служебен кабинет, кои са министрите? (видео)

0

Досегашните министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев няма да са част от новия служебен кабинет. Съставът му вече бе пуснат от „Държавен вестник“, който публикува указа за назначаване на правителството, подписан от президента Румен Радев. Сменен е и министърът на транспорта Георги Тодоров. Длъжността ще се изпълнява от Христо Алексиев, досегашен шеф на НКЖИ. Всички останали служебни министри запазват постовете си.

За Петков и Василев упорито се говори, че ще се явят на предсрочните избори самостоятелно или с регистрацията на партия. Двамата засега не са обявили намеренията си. За министър на икономиката в новия кабинет е посочена Даниела Везиева, а на финансите – Валери Белчев. Той е бивш шеф на Фонда на фондовете. Везиева пък бе зам.-министър на икономиката във втория кабинет на ГЕРБ.

Стефан Янев остава премиер и в следващото правителство, става ясно от списъка. Начело на МВР за още поне три месеца ще е Бойко Рашков. Той остава и силов вицепремиер. Другите двама вицепремиер са социалният министър Гълъб Донев и на външните работи Светлан Стоев.

Ето и списъка на останалите членове на служебния кабинет:

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

При представянето на кабинета Радев благодари за свършеното до момента и посочи, че правителството се е справило с най-важната задача – организирането на честни избори.

„Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, пресече множество корупционни схеми“, заяви президентът.

Той обаче посочи, че политическата класа не е е възприела модела на служебния кабинет – хора с различни политически възгледи да работят заедно. Радев напомни, че за първи път в историята на България едно служебно правителство предава властта на друго.

„Срещу вас ще се хвърлят огромни ресурси, парите, медиите и влиянието на хората, които има държавата за своя бащиния, ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България“, обърна се президентът към министрите.

Новият-стар служебен премиер Янев пък заяви, че следващите месеци ще са тежки без да уточнява дали има предвид ковид-кризата или нещо друго. Той заяви, че се надява след изборите да има редовно правителство, защото държавата не може да функционира в перманентна политическа криза.