Русенка влиза в новия служебен кабинет, само три са промените

0
Даниела Везиева - инвеститори

Русенката Даниела Везиева ще седне в креслото на Кирил Петков като служебен министър на икономиката в новия служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Това става ясно от указа на държавния глава, публикуван в „Държавен вестник“. Разликите в сравнение с предишното правителство са само три. Другите две са, че Валери Белчев ще замени  Асен Василев като служебен финансов министър, третата е за поста служебен министър на транспорта, който ще бъде зает от Христо Алексиев.

Данела Визиева е била зам.-министър на икономиката във второто правителство на Борисов, като представител на Реформаторския блок. Завършила финанси и кредит в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“.  Преди да стане зам.-министър на икономиката беше началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионалния инспекторат по образование в Русе. В редица медийни публикации тя се сочи като доста близка с предшественика си Киирил Петков, като съветник на Петков по време на досегашния му мандат като министър и като член на работната група, която правеше проверки на дейността на Държавната консолидационна компания

Валери Белчев е възпитаник на Харвард. Той беше шеф на т. нар. фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев беше номиниран за този пост в първия неуспял проектосъстав на кабинет на ИТН. От 27 януари до 4 май 2017 г. той беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Огнян Герджиков.