Безредици и ранени на протестите в Париж и Брюксел, хиляди са арестувани – СНИМКИ

0
Снимка: Ройтерс

Облаци гъст черен дим се издигат над централната част на Париж – демонстрантите от движението „жълтите жилетки” подпалиха автомобили и кофи за боклук на емблематичния булевард „Шанз Елизе”, съобщава Ройтерс, цитирана от flashnews.bg.

Четвъртият по ред протест срещу поскъпването на горивата отново се превърна в погром. Въпреки засилените мерки за сигурност – в Париж патрулират близо 8 000 полицаи и 12 бронирани автомобила, и по-малкият брой участници е демонстрациите спрямо предишните протести – само около 8 000 души, властите не успяха да предотвратят безредиците.

Би Би Си съобщава, че са ранени близо 30 души, 3 от които полицаи. В цялата страна са задържани около 700 души, в подозрения за подстрекаване към безредици, по-голяма част от които са арестувани в Париж.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти в Брюксел

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия по време на протест на „жълтите жилетки” в Брюксел – демонстрация, в подкрепа на протестиращите срещу високите цени на горивата и поскъпващия живот в съседна Франция, съобщава АФП. Полицията е задържала около 400 души.

Служител на реда е бил ранен в лицето. Приет е в болница, но състоянието му не е сериозно”, заяви говорителят на брюкселската полиция Илсе Ван Де Киире. По думите й демонстрантите замеряли охраняващите ги полицаи с павета и бутилки. Има и нанесени щети по сгради в центъра на белгийската столица.

Около хиляда души се включиха в протеста. Като предпазна мярка органите на реда блокираха района около сградите на европейските институции.

Според информационна агенция „Белга” демонстранти – предимно млади хора, са блокирали магистралата, свързваща Брюксел с градчето Рекем във Фландрия, разположено близо до френската граница. Протестиращите са издигнали и барикади близо до френско-белгийската граница в непосредствена близост до Адинкерке.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили