Безводие мъчи жителите на Златар

0

Безводие мъчи жителите на шуменското село Златар, които години наред през летния сезон са на тежък воден режим, заради недостиг на вода.

Причината е, че в каптажа на селото почти няма приток, а увеличаването на дебита му минава през ремонти в съседно населено място.

Допълнително напрежението се покачва и от факта, че водният режим не се спазва и „сухият период“ за жителите е по-дълъг.

Често пъти им се налага да са без вода по две денонощия, а понякога и повече. Освен това дебитът на водата, която стига след такива сушави периоди е такъв, че на практика няма и нужния дебит, за да захрани пералните и бойлерите на хората.

 

Проверка в каптажа  на селото показва, че дебитът е силно намалял: от нужните 4 литра в секунда, има около литър. Към него се подава вода и от съседното село Драгоево, но обемът е много малък – едва 200 грама в секунда. Причината  за това са загуби  по трасето.

За TVN кметът на Велики Преслав Янко Йорданов съобщи, че е направил контакти  с управителя на ВиК-Шумен за осигуряване на екипи,  които да търсят скритите аварии в Драгоево,  с цел да бъдат отстранени.

Водопреносната мрежа  в този район е в окаяно състояние, заради което се губи почти равномерно в цялото населено място водата.

Междувременно  тече се ремонт на  водопровода по две централни улици в село Златар , също с цел намаляване на загубите на без това оскъдната вода.

От Община Велики Преслав подготвят и проект за включване на селото към магистралния водопровод от яз. „Тича“ за Шумен.

Няма яснота  кога това може да се случи.

Заради сериозните проблеми с безводието в цяла Източна България и в някои отделни други райони на страната, за които преди дни алармира министърът на околната среда и водите Емил Димитров, по предложение на НФСБ проблемът ще е обект на специален Коалиционен съвет на управляващите  следващата седмица.

Снимка: dnes.bg

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили