„Билков тамян“ прати двама в болница

0

Билковият тамян се предлага като ароматни свещи или соли за вана и изглежда на пръв поглед безобиден. Последиците обаче са фатални, понеже е близък до метаамфетамините и предизвиква атропиново отравяне. Употребата му води до психози, дезориентация, затруднено дишане, сърцебиене и много висока температура в последния стадий. За лекарите е трудно да установят първопричината за състоянието на пациентите. По думите на д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве в Русе, причината е, че следите от дрогата се изчистват от организма за около 6 часа, но отравянето остава в организма на хората.

Ефектите след употреба на препарата се изразяват в параноични пристъпи, панически атаки, остро объркване и дезориентация; чувство на „удавяне” и затруднено дишане, тахикардия, гадене, конюнктивиална инекция и др. При тежки случаи се наблюдава загуба на съзнание и rьрчове. Описани са смъртни случаи.

„Билковият тамян“ се внася от Румъния,  при редовна злоупотреба се развива зависимост, предупреждават от отделението за лечение на зависимости.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук