Биохимичен лабораторен център отвори врати в ПМГ „Баба Тонка” – Русе

0
Биохимичен лабораторен център
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Модерен биохимичен лабораторен център беше официално открит днес в ПМГ „Баба Тонка”–Русе.

Той е изграден по проект на гимназията и е финансиран от Фондация „Америка за България“ – 60 000 лева, Училищното настоятелство – 10 000 лева и ПМГ „Баба Тонка“ – 10 000 лева. В него ще се обучават всички ученици от гимназията по химия, биология и информационни технологии.

Центърът дава възможност получените лабораторни резултати да се виждат и коментират в реално време. Той представлява многофункционално пространство, което се състои от хранилище по химия, кабинет за 26 ученици, лаборатория за 13 ученици, разделени с подвижна преграда и хранилище по биология. Това дава възможност за различни варианти на работа. Оборудван е с 26 индивидуални чина, които могат да се пренареждат лесно за различни уроци, лабораторна маса за учителя, ултракъсофокусен интерактивен проектор и документна камера за показване на различни опити на екрана. Центърът разполага и с лабораторен остров, лабораторна маса за учителя, компютър с тъчскрийн монитор и бяла дъска. Сред оборудването са още тринокулярен микроскоп, 6 бинокулярни микроскопа, микроскопски препарати, стъклария и комплект сензори по химия и по биология. В помещението има и безжичен достъп до интернет.

Проектът е реализиран в периода ноември 2015 – февруари 2017 г. Той е част от инициативата на Фондация „Америка за България” за модернизация на учебната среда – „Училища на бъдещето”. Общо 270 проектни предложения постъпиха в конкурса на Фондацията. Само 23 от тях получиха финансиране. Подкрепените проекти ще насърчават използването на съвременни образователни методи и технологии, които ще поощряват практическата и екипната работа в училище, ще повишат интерактивността на учебния процес и ще мотивират учениците за изследователска дейност за заобикалящия ги свят.